Wielu z nas rozpoczyna dzień od filiżanki kawy. Pijemy ją jeszcze przed śniadaniem. Nie wpływa to korzystnie na nasze zdrowie.
Po przebudzeniu powinno się wypić szklankę wody, następnie zjeść śniadanie i wypić herbatę, kakao lub inny napój. Dopiero potem można sięgnąć po filiżankę kawy.
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Pobudza organizm do działania, uruchamia jego metabolizm. Często, zanim zjemy kolejny posiłek, mija kilka godzin. Dlatego ważne jest, aby śniadanie było pełnowartościowym posiłkiem. Znaczący wpływ na wartość śniadania ma to, co do niego pijemy.
Spis treści
Kakao
Kakao ze sklepu bee.pl to źródło wielu witamin i składników odżywczych. Jest bogactwem wapnia, żelaza, magnezu, cynku, fosforu, potasu oraz witamin z grupy B i witamin A, C, E. Zawiera przeciwutleniacze zwalczające wolne rodniki i chroniące organizm przed wieloma chorobami. Regularne spożywanie kakao zmniejsza ryzyko zachorowań na nowotwory, zapobiega chorobom układu krążenia, obniża ciśnienie krwi, obniża poziom cholesterolu. Przeciwutleniacze zawarte w kakao spowalniają proces starzenia się skóry i pozwalają dłużej zachować młody wygląd.
Kakao zawiera takie substancje jak kofeina i teobromina. Te składniki kakao dodają energii, pozytywnie wpływają na pracę mózgu, poprawiają koncentrację, zmniejszają uczucie zmęczenia.
Obecne w kakao flawonoidy poprawiają pamięć. Dzięki zawartości tryptofanu, dopaminy i serotoniny po wypiciu kubka kakao poprawia się nasze samopoczucie. Kubek kakao z mlekiem do doskonały, zdrowy napój do śniadania dla całej rodziny.
Herbata
Herbata zawiera kofeinę, która dodaje nam energii, korzystnie wpływa na nasz nastrój, koncentrację i wydajność pracy. Zawiera substancje prozdrowotne. Picie herbaty korzystnie wpływa na pracę układu krążenia, reguluje ciśnienie, chroni serce. Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób krążenia, zawałów, chorób zwyrodnieniowych.
Polifenole zawarte w herbacie ułatwiają uczenie się i zapamiętywanie. Teina pobudza i stymuluje pracę układu nerwowego. Usuwa zmęczenie. Tanina ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne.
Kawa zbożowa
Kawa zbożowa to produkt lekkostrawny i niskokaloryczny. To źródło błonnika pokarmowego, wielu witamin i minerałów. Zawiera również polifenole chroniące organizm przed rozwojem wielu chorób. Kawa z dodatkiem cykorii zawiera inulinę działającą jak naturalny antybiotyk. Polecana jest dorosłym i dzieciom. Kawa zbożowa często wzbogacana jest w dodatkowy błonnik lub magnez.
Najnowsze komentarze