Syropy owocowe wabią swoją słodyczą i kolorami. A jak do tego przeczytamy informację producenta o tym, że zawierają witaminy, jeszcze chętniej po nie sięgamy. Czy rzeczywiście są warte naszej uwagi, a może jest to jedynie chwyt marketingowy mający nas zachęcić do zakupu?
Spis treści
Co kupić, a czego nie?
Podobnie jak to wygląda w przypadku wielu innych produktów spożywczych, tak i wśród syropów owocowych znajdziemy te, których spożycie niesie za sobą pewne wartości odżywcze i takie, które zdrowe nie są. Z tego względu nie skupiajmy się tylko na cenie i tym, że butelka wygląda zachęcająco. Musimy przyjrzeć się etykiecie nieco dokładniej.
Syrop jest gęsty, a to oznacza, że jest w nim cukier. Chociaż nadmiar cukru jest szkodliwy, to nie łudźmy się, że znajdziemy syrop, w którym go nie będzie. Oprócz tego w syropie jest woda, no i oczywiście owoce! Jeśli po analizie składu znajdziemy tylko taką listę, to mamy gwarancję, że na półce przed nami stoją naturalne syropy owocowe. Prawda jest jednak taka, że tak krótka lista to rzadkość. Niestety w wielu syropach, również tych, które proponują znane firmy, aż roi się od różnych „E”. Za to owoców właściwie nie ma. Nie można więc powiedzieć, by taki syrop był jakkolwiek zdrowy. Oczywiście podczas zakupów staramy się sięgać po te pierwsze, czyli naturalne syropy owocowe. Zastanówmy się teraz, z jakimi to się wiąże korzyściami, oprócz tego, że nie serwujemy sobie konserwantów.
Dlaczego warto postawić na naturalne syropy owocowe?
Przede wszystkim mają wyśmienity smak. Są przyjemnie słodkie i owocowe. Są koncentratem, który możemy dodać do wody, herbaty albo urozmaić swój deser. Ze względu na to, że są bardzo słodkie, nie używamy ich dużo na raz. Jednak oprócz tego, że są smaczne, mogą być też bardzo zdrowe. W zależności od tego, z czego powstał syrop, może on wzmacniać odporność, uzupełniać deficyty witamin i minerałów, być wsparciem w walce z wolnymi rodnikami i wiele innych. Do wyboru mamy m.in. syropy malinowe, brzoskwiniowe, pigwowe, z pędów sosny. Każdy z nich zawiera prawdziwe bogactwo witamin i minerałów.
Zastosowanie syropów
Jeżeli chcemy czerpać jak najwięcej korzyści zdrowotnych, to syropy pijmy na zimno. Możemy dodać je do ciepłej, ale nie bardzo gorącej herbaty, ponieważ wtedy niszczymy wiele witamin. Syropom poświęćmy szczególnie dużo uwagi w sezonie przeziębieniowym, kiedy szczególnie trzeba dbać o odporność. Jest to też dobra alternatywa dla kartonikowych soków i niezdrowych napojów gazowanych. Jeśli nie potrafimy przekonać swoich dzieci do tego, by zrezygnowały z napojów słodzonych, to syrop owocowy może się okazać dużym wsparciem. Poza tym tak jak wspomnieliśmy, syropem możemy podnieść walory wizualne i estetyczne deserów. Lody polane syropem malinowym? Chyba nikt im się nie oprze!
Brak barwników i konserwantów to oczywiście zalety dla naszego zdrowia. Jednocześnie musimy sobie zdawać sprawę z tego, że taki syrop po otwarciu musimy przechowywać w lodówce i najlepiej, jeśli go spożyjemy do 7 dni od otwarcia.
Naturalne syropy owocowe znajdziesz na stronie https://naszatlocznia.pl/kategoria-produktu/syropy/
Najnowsze komentarze