Szacowany czas czytania artykułu: 3 minut

Czy wiesz, jak się odżywiać, aby poradzić sobie z zaparciami? Jakie produkty są wskazane, a których lepiej unikać? Poznaj najważniejsze informacje o jadłospisie na zaparcia – zapraszamy do lektury!

Zaparcia – kiedy możemy o nich mówić?

Zaparcia to kłopotliwa i nieco wstydliwa dolegliwość, o której mówimy raczej rzadko. Warto jednak zwrócić uwagę, że co pewien czas mogą one dopaść każdego. Aby faktycznie uznać, że dane trudności związane z wypróżnianiem to zaparcia, do wypróżniania nie powinno dochodzić częściej niż trzy razy na tydzień. Często też pojawiają się dodatkowe dolegliwości takie jak bóle brzucha, uczucie niepełnej defekacji, wzdęcia czy wydalanie twardego kału.

Jeżeli dojdzie do opisanej sytuacji, konieczne jest podjęcie kroków, które pozwolą jak najszybciej pozbyć się zaparć. Kluczowe w tym względzie jest wspomożenie pracy jelit oraz uregulowanie ich czynności. Jednym z najskuteczniejszych sposobów, szczególnie przy łagodnych zaparciach, jest odpowiednia dieta. Co zatem jeść przy zaparciach?

Dieta na zaparcia

Zależność między zaparciami i dietą jest bardzo bliska. Za bardzo skuteczny jadłospis w trakcie zaparć uważa się dietę bogatoresztkową. W jej ramach spożywać należy produkty będące bogatym źródeł błonnika, a także dużo płynów. Nigdy nie zapominaj o drugim z wymienionych elementów, gdyż niedostateczne nawodnienie może wywołać przeciwny rezultat do oczekiwanego. W ramach diety bogatoresztkowej zaleca się spożywanie dziennej porcji błonnika wynoszącej około 50–60 gramów.

Co zatem powinno znaleźć się w Twoim jadłospisie? Z pewnością najlepiej rozpocząć od gotowanych warzyw, a następnie przejść do warzyw surowych. Do tego można dodać także pieczywo razowe i otręby oraz suszone owoce, jak choćby śliwki czy figi. Zasadniczo produktami wskazanymi przy zaparciach są przede wszystkim:

  • pieczywo razowe żytnie, chleb z ziarnami, pieczywo pełnoziarniste
  • płatki zbożowe i otręby
  • grube kasze, takie jak kasza jaglana, jęczmienne czy gryczana
  • niełuskany ryż
  • mleko zsiadłe i świeże
  • maślanki i jogurty
  • masło i oliwa
  • chude mięso i ryby
  • warzywa, najlepiej surowe lub gotowane
  • owoce, najlepiej surowe lub suszone

Jeżeli dokuczają Ci zaparcia, powinieneś natomiast unikać takich produktów jak:

  • bułki pszenne i jasne pieczywo
  • kluski, mąka ziemniaczana
  • ryż biały
  • drobne kasze
  • tłusty nabiał taki jak śmietana czy sery żółte
  • tłuste mięso i wędliny
  • fast foody
  • słodycze

Dieta nie pomaga – co dalej?

Jeśli zmiana jadłospisu nie pomogła, warto skorzystać z tabletek Xenna Extra Comfort. Xenna Extra to produkt, który wspiera w wyeliminowaniu zaparć. Sekretem preparatu Xenna Extra Comfort są sennozydy, czyli substancje obecne w owocach krzewu Senna Angustifolia. Xenna tabletki dostępne są bez recepty. Ich wchłanianie wchłonięcie następuje dopiero w jelicie grubym – nie wchodzą zatem w żadne interakcje z sokami żołądkowymi.

Co jeszcze musisz wiedzieć? Xenna Extra Comfort przeznaczona jest dla osób dorosłych oraz młodzieży powyżej 12. roku życia. Warto zauważyć, że Xenna Extra cechuje się optymalnym działaniem, efekt może wystąpić już 8–12 godzin od podania.