Ciąża to wyjątkowy czas dla kobiety. W tym czasie nie jest sama i dlatego w tym okresie musi zadbać nie tylko o siebie, ale i o własne dziecko, które nosi w swoim łonie. Zatem wszystkie emocje, zdarzenia dnia codziennego również odczuwane przez dziecko. W tym czasie również ważna jest jej dieta. To, co spożywa i wypija, jest również transportowane przez krew do łona dziecka. Dlatego to, czym się żywi w tym czasie, ma ogromne znaczenie dla przyszłego potomka i wpływa na jego rozwój fizyczny, jak i psychiczny.
Spis treści
Co powinnaś jeść w ciąży?
W ciąży nasza dieta powinna być odpowiednio zbilansowana i dostarczać niezbędnych składników odżywczych i witamin dla rozwoju dziecka. Jakie produkty są wręcz wskazane w czasie ciąży.
- Fasola- co prawda może powodować wzdęcia, ale też jest bogatym źródłem białka i żelaza. Przed ugotowaniem fasoli warto ją namoczyć na noc. Wtedy to nie przysporzy przykrych niespodzianek. Rośliny strączkowe są wskazane w ciąży.
- Mięso- wołowina dostarcza dużą ilość żelaza, które jest niezbędne dla rozwoju układu krwionośnego przyszłego potomka, a także pozwoli uniknąć anemii w ciąży. Mięso z indyka lub z kurczaka to również źródło żelaza i łatwo przyswajalnego białka.Ryby- są wskazane ze względu na kwasy omega 3 i omega 6, które przyczyniają się do budowy układu kostnego dziecka. Co prawda nie wszystkie ryby są zdrowe. Warto tutaj wspomnieć, ze jedynie ryby po obróbce cieplnej są wskazane. Przyszła mama może zjeść np. łososia, który jest źródłem wapnia i białka. Śledź w ciąży jest wskazany, ponieważ są bogatym źródłem witamin z grupy B. Można je zaliczyć do ryb o małej zawartości rtęci.
- Zboża- pieczywo pełnoziarniste oraz produkty zbożowe o wysokiej zawartości błonnika
- Jaja- jaja po ugotowaniu lub po usmażeniu są bogatym źródłem składników odżywczych
- Orzechy- są dobrym źródłem kwasu foliowego, który jest niezbędny do rozwoju układu nerwowego. Zmniejsza też ryzyko poronienia
- Warzywa zielone- pomagają skutecznie wchłaniać żelazo do organizmu
- Pomarańcze- źródło witaminy C, które pomaga wchłanianie żelaza do organizmu ciężarnej. Pomarańcze również zawierają kwas foliowy.
- Sery i jogurty- to źródło wapnia i białka. Warto jeść chude sery ze sprawdzonego źródła. Jeżeli jogurt to najlepszy jest naturalny, ponieważ wszystkie jogurty owocowe charakteryzują się dużą zawartością cukru.
Czego nie należy jeść w ciąży?
W ciąży oprócz alkoholu i papierosów nie można jeść surowego i wędzonego mięsa i jaj, produktów z mleka niepasteryzowanego, a także:
- fast food- to puste kalorie bez wartości odżywczych
- Napoje gazowane- zawierają wiele substancji konserwujących w tym kofeinę, cukier, fosforany itp.
- nieumyte warzywa i owoce
- słodycze
- surowe ryby oraz duże drapieżne, takie jak tuńczyk, makrela, ponieważ kumulują dużo metali ciężkich
- owoce morza- mogą być źródłem bakterii chorobotwórczych i pasożytów
- słodziki
- żywność wysoko przetworzona np. koncentraty zup i sosów- zawierają dużo konserwantów
- produkty grillowane- na ogół mają dużo soli i niebezpieczne związki znajdujące się w dymie
Kobieta w ciąży powinna z umiarem spożywać orzeszki ziemne, wątróbkę i kawę. W kuchni do gotowania warto zastosować zdrowe tłuszcze, zawierające kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6.
Artykuł powstał we współpracy z portalem parentingowym Puppo.pl.
Najnowsze komentarze