Szacowany czas czytania artykułu: 3 minut

Mięso stanowi ważny składnik codziennej diety, zarówno osób dorosłych, jak i dzieci. Nic zatem dziwnego, że każdy z nas chce podawać swoim bliskim zdrowe i bezpieczne posiłki. Czy wybieranie mięsa bez antybiotyków czy też mięsa bez hormonów jest w takim wypadku dobrym krokiem?

Dlaczego produkty mięsne zawierają antybiotyki i hormony?

Każda masowa hodowla zwierząt, czy to drobiu, trzody chlewnej czy bydła narażona jest na występowanie groźnych chorób. Ma to związek przede wszystkim z wielkością danego chowu – w takich hodowlach egzystuje w tym czasie ogromna liczba osobników, w dodatku na różnym etapie rozwoju. Zakażenie bakteryjne starszych zwierząt może nie być dla nich tak groźne, jednak z łatwością przenosić może się także na młodsze, stanowiąc dla nich śmiertelne niebezpieczeństwo. W uzasadnionym przypadku, jakim może być potwierdzona przez weterynarza choroba na tle bakteryjnym, hodowca jest zobowiązany do podania antybiotyków. Pomiędzy wyleczeniem i ubojem musi przy tym minąć określony czas, by mięso docelowo było wolne od takich środków farmakologicznych. Niestety, szereg kontroli realizowanych przez niezależne podmioty udowadnia raz po raz, że zawartość antybiotyków w wyrobach mięsnych przekracza niekiedy normy jakościowe. Może wynikać to z faktu, że hodowcy stosują takie środki także „profilaktycznie”, by zapobiec samemu pojawieniu się ewentualnego zakażania. Innym, równie ważnym problemem związanym z produkcją żywności jest kwestia obecności hormonów wzrostu w produkowanym masowo mięsie. Zgodnie z przepisami tak krajowymi, jak unijnymi podawanie preparatów hormonalnych jest zabronione. Ponieważ jednak hormony wzrostu pozwalają na szybki rozrost tkanki mięśniowej u zwierząt hodowlanych, niektórzy nieuczciwi producenci nadal wykorzystują ten proceder.

Mięso ekologiczne

Mięso tradycyjne, jakie znają nasi rodzice i dziadkowie było siłą rzeczy mięsem ekologicznym – pozbawionym sztucznych dodatków i szkodliwych substancji, pochodzącym od zwierząt odżywiających się zgodnie z naturalnymi potrzebami. Często podkreśla się, że takie mięso było nie tylko zdrowsze, ale i smaczniejsze. Czy mięso ekologiczne, takie jak: https://organic24.pl/category/mieso-ekologiczne, dostępne w internetowym markecie ze zdrową żywnością jest porównywalne z mięsem tradycyjnym? Warto przyjrzeć się bliżej samemu określeniu „mięso ekologiczne”. Termin ten odnosi się do produktów BIO, czyli takich, które na każdym etapie – od chowu, przez ubój i dostarczenie do klienta przechodzą w sposób zrównoważony i bezpieczny dla środowiska Mięso BIO produkowane jest w certyfikowanych gospodarstwach, które cały proces chowu zwierząt prowadzą w oparciu o bardzo restrykcyjne standardy. Bydło, trzoda czy drób utrzymywane są w odpowiednich warunkach bytowych – często bardzo dla nich swobodnych i na tak zwanym wolnym wybiegu. Również kwestie karmienia – dobór paszy i dodatków jest kontrolowany w taki sposób, by nie zaburzyć naturalnej homeostazy zwierząt. Z tych względów do pokarmu nie są dodawane chociażby składniki modyfikowane genetycznie (jak soja czy kukurydza GMO).

 Czy mięso ekologiczne ma w sobie antybiotyki lub hormony?

Mięso ekologiczne, poprzez wspomniany już chów w gospodarstwach BIO jest mięsem bez antybiotyków. W takich podmiotach hodowlanych duży nacisk kładzie się bowiem na profilaktykę, która zapobiega rozwojowi chorób. Sporą rolę odgrywa w tym momencie znacznie mniejsze zagęszczenie osobników w jednej hodowli oraz zapewnienie odpowiedniego mikroklimatu – chociażby w kurnikach czy stodołach hodowlanych. Gospodarstwa ekologiczne trzymają się także obowiązującego prawa dotyczącego zakazu stosowania środków przyspieszających wzrost, dzięki czemu produkowane jest mięso bez hormonów.