Koncepcja jest prosta. Możesz jeść i ćwiczyć tak dużo (lub mało), ile chcesz, pod warunkiem, że codziennie spożywasz kilogram warzyw. Przeczytaj jak to zrobić i sprawdź jakie szalone wyniki możesz uzyskać po trzech tygodniach na diecie warzywnej.
Spis treści
Co otrzymujesz to z diety warzywnej?
Jeśli zjadasz dziennie kilogram warzyw, możesz spodziewać się:
• Silniejszego układu odpornościowego
• Zdrowszych jelit
• Mniejszego ryzyka chorób układu krążenia i raka
• Więcej energii
• Ładniejszej cery
• Lepszego snu
• Gwarantowanej utraty wagi
Zieleń jest dobra, a jeśli chcesz zrobić naprawdę dobry uczynek dla zdrowia i organizmu, to każdy powód jest dobry, aby znacznie zwiększyć spożycie warzyw.
Warzywa są bogate w witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Wzmacniają układ odpornościowy i obniżają ryzyko zarówno chorób układu krążenia, jak i niektórych rodzajów raka. Jednocześnie oprócz zdrowych tłuszczy pochodzących np. Z awokado i oliwek otrzymujesz także węglowodany i białka.
Warzywa dokonują małych cudów w jelitach. Warzywa są na ogół bogate w błonnik, który odżywia zdrowe bakterie jelitowe. Obecnie wiele się bada na temat znaczenia bakterii jelitowych i wszystko wskazuje na to, że mają one ogromny wpływ na zdrowie i układ odpornościowy, a także na poziom energii i psychikę.
Zalety błonnika.
Błonnik ma też jeszcze jedną wielką zaletę: dobrze wypełnia żołądek i jest sycący przez długi czas, dzięki czemu nie rzucasz się na bomby kalorii między posiłkami. Dokładnie kalorii brakuje na ladzie warzywnej. 100 gramów warzyw zawiera ułamek kalorii, które znajdziesz w tej samej ilości makaronu, ryżu lub innych produktów zawierających skrobię, a zatem więcej warzyw prawie na pewno doprowadzi do utraty wagi i obniżenia zawartości tłuszczu.
Dlatego należy codziennie spożywać cały kilogram warzyw.
Przede wszystkim z jednym kilogramem zbierzesz prawie całą premię zdrowia związaną z warzywami.
Po drugie, uważamy, że jeden kilogram to realistyczna ilość, z którą większość ludzi może sobie poradzić, gdy na talerzu jest również miejsce na inne zdrowe produkty.
Po trzecie, duża ilość warzyw sprawi, że zawsze będziesz się czuł najedzony, a tym samym nie pokusisz się o rzucanie się na bułki, słodycze i chipsy ziemniaczane.
Im więcej warzyw uda Ci się wcisnąć w dzienną porcję jednego kilograma, tym lepiej. Możesz również zjeść niektóre owoce, ale maksymalnie 250 gramów.
Owoce zawierają błonnik, witaminy i przeciwutleniacze, ale także dużo kalorii ze względu na naturalną zawartość cukru. Na przykład, jeśli zjadasz 500 gramów bananów dziennie, jest to równoważne 415 kalorii (ta sama ilość jabłek daje około 260 kalorii), podczas gdy 500 gramów zielonej fasoli zawiera skromne 130 kalorii.
Jak jeść na diecie warzywnej?
Zjedz codziennie kilogram warzyw – bardzo łatwe. W przeciwnym razie możesz jeść to, co zwykle jesz. Zapewne zauważysz, że obok wszystkich warzyw nie ma o wiele więcej miejsca, a zwykły chleb, makarony i przekąski trzeba zastąpić kalafiorami, warzywnymi koktajlami i marchewką, aby codziennie zjeść kilogram warzyw.
Co się liczy w diecie warzywnej?
Nieważne jakie warzywa na diecie warzywnej zjesz, liczą się wszystkie owoce i warzywa. Ale postaw na maksymalnie 250 gramów owoców.
Nie ziemniaki. Inne warzywa korzeniowe powinny stanowić maksymalnie 300 gramów kwoty i być spożywane nie częściej niż trzy dni w tygodniu.
Rośliny strączkowe są w porządku. 40 gram suszonej fasoli i soczewicy (waga surowa) odpowiada 100 gramom warzyw. Zwróć uwagę, że zawierają również węglowodany pełnoziarniste i białka mięsne.
Nie soki. Ważne jest, aby uzyskać cały surowiec. Dyskwalifikuje to wszystkie rzadkie soki. Koktajle są w porządku, o ile są przyrządzone samodzielnie.
Najnowsze komentarze