Szacowany czas czytania artykułu: 2 minut

Pieprznik jadalny jest niskokaloryczny, ale zawiera dużą ilość błonnika w każdej porcji. Dostarcza również kilku innych kluczowych składników odżywczych, w tym miedzi, niacyny i witaminy D. Wykazuje działanie uspokajające i wzmacnia odporność. Pieprznik jadalny pomaga także w obniżaniu poziomu ciśnienia krwi i złego cholesterolu.

Pieprznik jadalny – korzyści zdrowotne

Pieprznik jadalny w Polsce jest zamiennie określany jako kurka. Kurki są najbardziej znane ze swojego bogactwa w witaminę D. Wiele komercyjnie uprawianych grzybów nie zawiera dużo witaminy D, ponieważ są przechowywane w ciemnym, zamkniętym pomieszczeniu.

Dziko zebrane grzyby lub w suplementach, naturalnie zawierają duże ilości witaminy D dzięki ich naturalnym siedliskom. W rzeczywistości pół szklanki kurek może zawierać od 5 do 20 mcg witaminy D, co odpowiada prawie 100% dziennego zapotrzebowania człowieka.

Zdrowie kości

Witamina D wspomaga zdrowie kości i działa przeciwzapalnie na organizm. Działa stymulująco na białka w jelicie cienkim, pomagając wchłonąć wapń i wzmocnić kości.

Wraz z upływem lat, zaczynamy potrzebować coraz większej dawki tej witaminy, aby uniknąć rozwoju chorób kości, takich jak osteomalacja i osteoporoza. Dorośli do 50 roku życia powinni otrzymywać około 15 mcg witaminy D dziennie, podczas gdy dorośli powyżej 50 roku życia powinni otrzymywać około 20 mcg.

Wsparcie immunologiczne

Kurki są doskonałym źródłem polisacharydów, takich jak chityna i chitozan. Te dwa związki pomagają chronić komórki przed uszkodzeniem i stymulują układ odpornościowy do produkcji większej liczby komórek. Wiadomo również, że pomagają zmniejszyć stan zapalny i zmniejszyć ryzyko rozwoju niektórych nowotworów.

Bogate w kwasy tłuszczowe, związki kwasu fenolowego, beta-glukany, które działają jak prebiotyki jelitowe i około piętnaście różnych aminokwasów. To także świetne źródło witamin i minerałów, takich jak:

  • Witamina D
  • Beta karoten
  • Likopen
  • Witamina A
  • Witamina E
  • Witamina C
  • Tiamina (witamina B1)
  • Ryboflawina (witamina B2)
  • Witamina B6
  • Potas
  • Selen
  • Mangan
  • Miedź
  • Żelazo
  • Fosfor

Jeden kawałek pieprznika jadalnego zawiera:

Kalorie: 8

Białko: 1 gram

Tłuszcz: mniej niż 1 gram

Węglowodany: 1 gram

Błonnik: 1 gram

Cukier: mniej niż 1 gram

Cholesterol: mniej niż 1 miligram

Sód: mniej niż 1 miligram

By kurki zachowały swoje zdrowotne właściwości, nie myj ich długo przed użyciem. Grzyby szybko stają się śluzowate i łatwo psują się pod wpływem wody. Pamiętaj też, by kupować je tylko ze sprawdzonych źródeł, by mieć gwarancję ich działania.