Pieprznik jadalny jest niskokaloryczny, ale zawiera dużą ilość błonnika w każdej porcji. Dostarcza również kilku innych kluczowych składników odżywczych, w tym miedzi, niacyny i witaminy D. Wykazuje działanie uspokajające i wzmacnia odporność. Pieprznik jadalny pomaga także w obniżaniu poziomu ciśnienia krwi i złego cholesterolu.
Spis treści
Pieprznik jadalny – korzyści zdrowotne
Pieprznik jadalny w Polsce jest zamiennie określany jako kurka. Kurki są najbardziej znane ze swojego bogactwa w witaminę D. Wiele komercyjnie uprawianych grzybów nie zawiera dużo witaminy D, ponieważ są przechowywane w ciemnym, zamkniętym pomieszczeniu.
Dziko zebrane grzyby lub w suplementach, naturalnie zawierają duże ilości witaminy D dzięki ich naturalnym siedliskom. W rzeczywistości pół szklanki kurek może zawierać od 5 do 20 mcg witaminy D, co odpowiada prawie 100% dziennego zapotrzebowania człowieka.
Zdrowie kości
Witamina D wspomaga zdrowie kości i działa przeciwzapalnie na organizm. Działa stymulująco na białka w jelicie cienkim, pomagając wchłonąć wapń i wzmocnić kości.
Wraz z upływem lat, zaczynamy potrzebować coraz większej dawki tej witaminy, aby uniknąć rozwoju chorób kości, takich jak osteomalacja i osteoporoza. Dorośli do 50 roku życia powinni otrzymywać około 15 mcg witaminy D dziennie, podczas gdy dorośli powyżej 50 roku życia powinni otrzymywać około 20 mcg.
Wsparcie immunologiczne
Kurki są doskonałym źródłem polisacharydów, takich jak chityna i chitozan. Te dwa związki pomagają chronić komórki przed uszkodzeniem i stymulują układ odpornościowy do produkcji większej liczby komórek. Wiadomo również, że pomagają zmniejszyć stan zapalny i zmniejszyć ryzyko rozwoju niektórych nowotworów.
Bogate w kwasy tłuszczowe, związki kwasu fenolowego, beta-glukany, które działają jak prebiotyki jelitowe i około piętnaście różnych aminokwasów. To także świetne źródło witamin i minerałów, takich jak:
- Witamina D
- Beta karoten
- Likopen
- Witamina A
- Witamina E
- Witamina C
- Tiamina (witamina B1)
- Ryboflawina (witamina B2)
- Witamina B6
- Potas
- Selen
- Mangan
- Miedź
- Żelazo
- Fosfor
Jeden kawałek pieprznika jadalnego zawiera:
Kalorie: 8
Białko: 1 gram
Tłuszcz: mniej niż 1 gram
Węglowodany: 1 gram
Błonnik: 1 gram
Cukier: mniej niż 1 gram
Cholesterol: mniej niż 1 miligram
Sód: mniej niż 1 miligram
By kurki zachowały swoje zdrowotne właściwości, nie myj ich długo przed użyciem. Grzyby szybko stają się śluzowate i łatwo psują się pod wpływem wody. Pamiętaj też, by kupować je tylko ze sprawdzonych źródeł, by mieć gwarancję ich działania.
Najnowsze komentarze