Szacowany czas czytania artykułu: 3 minut

Nazwa l-karnityny pochodzi od łacińskiego słowa carnis oznaczającego mięso. Jest to naturalna substancja, która występuje w organizmie człowieka w postaci dwóch izomerów (L i D), a zlokalizowana jest głównie w mięśniach szkieletowych i obrębie mięśnia sercowego. Choć L-karnityna jest częściowo syntezowana w ciele człowieka, to jednak w ilościach niewystarczających do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dlatego właśnie tak istotne jest, aby dostarczać ją za pomocą tradycyjnego pożywienia lub zwrócić uwagę na suplementy diety z jej zawartością.

Zastosowanie L-karnityny podczas odchudzania

Rola L-karnityny w procesie odchudzania sprowadza się głównie do wspomagania i przyspieszania procesów metabolizmu tłuszczów w organizmie człowieka. Substancja ta bierze również udział w przemianach węglowodanów. Kiedy mówimy o znaczeniu L-karnityny dla odchudzania, należy głównie podkreślić, jak wielką rolę pełni ona w metabolizmie lipidów. L-karnityna transportuje bowiem długołańcuchowe kwasy tłuszczowe do mitochondriów. To właśnie w nich dochodzi do utlenienia kwasów tłuszczowych i wytworzenia energii potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania komórek, pracy narządów i aktywności fizycznej. Dostarczenie organizmowi L-karnityny w odpowiednich ilościach jest więc bardzo istotne w procesie termogenezy i odchudzania. Szybszy transport długołańcuchowych kwasów tłuszczowych hamuje powstawanie tkanki tłuszczowej, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko otyłości.

Warto tutaj podkreślić, że L-karnityna usuwa występujące w mitochondriach krótko i średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, których zbyt duże stężenie może okazać się toksyczne.

Odchudzanie a niedobory L-karnityny

O znaczeniu L-karnityny w czasie procesu odchudzania możemy mówić w wielu kontekstach. Podczas walki o utratę zbędnych kilogramów często spożywamy stosunkowo mniejsze ilości pożywienia, w tym produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak mięso. W związku z tym organizm nie otrzymuje odpowiednich ilości l-karnityny, która występuje głównie produktach odzwierzęcych.

Zwrócić na to uwagę powinny przede wszystkim osoby stosujące dietę wegetariańską lub wegańską, ponieważ niedobory karnityny są najczęściej obserwowane u osób stosujących tego rodzaju diety. Jest to o tyle istotne, iż w konsekwencji braku odpowiednich ilości L-karnityny w organizmie człowieka może dojść do poważnych zaburzeń zdrowia. Do najczęściej występujących zaliczamy:

  • miopatie, czyli uszkodzenia mięśni,
  • ogólne osłabienie,
  • zwiotczenie mięśni,
  • zanik mięśni szkieletowych,
  • ryzyko wystąpienia zawału serca połączone z niewydolnością mięśnia sercowego,
  • kwasicę metaboliczną.

L-karnityna – inne korzyści zdrowotne

Dbanie o odpowiednią ilości L-karnityny w organizmie może mieć również znaczenie dla profilaktyki antyrakowej. Substancja ta ma bowiem silne działanie antyoksydacyjne, co oznacza, że chroni komórki przed wpływem reaktywnych form tlenu. Długotrwała i regularna podaż L-karnityny może być zatem elementem zapobiegania powstawaniu nowotworów. Karnityna wpływa również na aktywność hormonów, regulując ich gospodarkę.

W rzadkich przypadkach suplementy diety z L-karnityną mogą powodować dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. W takiej sytuacji należy zasięgnąć porady lekarza, który zdecyduje o możliwości dalszego stosowania.