Szacowany czas czytania artykułu: 2 minut

Lizyna jest aminokwasem, bez którego ludzki organizm nie może prawidłowo funkcjonować. Jest niezbędna do budowania nowych białek, przeciwciał, enzymów i wytwarzania hormonów, a także wpływa znacząco na poprawę koncentracji. Lizynę należy dostarczać do organizmu razem z pożywieniem, można także suplementować.

Korzyści zdrowotne wynikające ze stosowania lizyny

Lizyna jest budulcem białka, ale ludzki organizm nie jest w stanie sam jej wytworzyć. Z tego powodu konieczne jest dostarczanie wraz z jedzeniem lub przy pomocy suplementu diety. Ten aminokwas jest niezbędny dla prawidłowego wzrostu mięśni, dzięki niej tworzą się karnityny – substancje znajdujące się w większości komórek ciała każdego człowieka. Co więcej, lizyna pomaga w transportowaniu tłuszczy przez komórki w celu ich spalenia dla uzyskania energii.

Wpływ lizyna na układ nerwowy

Zostało naukowo udowodnione, że lizyna pomaga zmniejszać uczucie niepokoju i obniża poziom kortyzolu – hormonu stresu. Istnieją badania, które wskazują na to, że może ona być pomocna w łagodzeniu objawów schizofrenii. Dieta, która jest wzbogacona o lizynę pozwala wspierać układ nerwowy, natomiast jej niedobory skutkują zwiększeniem lęku, spowodowanym przez stres. W dzisiejszych czasach, kiedy żyje się coraz szybciej, coraz więcej się pracuje, wielu ludzi jest narażonych na przewlekły stres, który przyczynia się do powstawania całej gamy chorób cywilizacyjnych. Dlatego suplementacja lizyny jest tak ważna. Bez trudu można ją kupić w aptece lub przez internetowy sklep witaminyswanson.pl.

Skutki niedoboru lizyny

Kiedy organizmowi brakuje lizyny,widać to bardzo szybko i wyraźnie. Człowiek szybko się męczy, czuje rozdrażnienie, ma kłopot z koncentracją, może doświadczać zawrotów głowy, a nawet wypadania włosów. Inne objawy wynikające z niedoboru aminokwasu to utrata apetytu, przekrwione oczy, opryszczka i spowolnienie wzrostu u dzieci i młodzieży. Długotrwałe niedobory lizyny prowadzą do zaniku mięśni, a w niektórych przypadkach do odwapnienia kości. Absolutnie nie można do tego dopuścić.

W jaki sposób dostarczać lizynę do organizmu?

Lizynę nie jest trudno znaleźć w pożywieniu, ponieważ występuje w takich produktach jak: żelatyna, jajka, mięso łososia, tuńczyka i śledzia, żółty ser, twaróg, mięso kurczaka, indyka, czerwone mięso, wątróbka, czerwona fasola, groszek, pietruszka, sezam, kasza gryczana czy migdały i pełnoziarniste pieczywo. Aby mieć pewność, że lizyny nie zabraknie w organizmie warto dodatkowo ją suplementować, najlepiej produktami Swanson.