Szacowany czas czytania artykułu: 4 minut

Olej z czarnuszki stosowany był już w starożytnym Egipcie jako remedium na wiele dolegliwości. Nazywa się go złotem faraonów albo czarnym złotem, które bez wątpienia warto mieć w kuchni, kosmetyczce i apteczce. Pozwala w naturalny sposób zadbać o zdrowie i urodę, a także nadać potrawom wyrazisty smak.

  1. Co zawiera olej z czarnuszki?
  2. Właściwości oleju z czarnuszki
  3. Działanie oleju z czarnuszki
  4. Olej z czarnuszki a nowotwory
  5. Olej z czarnuszki a poziom cukru we krwi
  6. Olej z czarnuszki na skórę, włosy i paznokcie
  7. Olej z czarnuszki w kuchni
  8. Olej z czarnuszki – suplementacja
  9. Olej z czarnuszki – przeciwwskazania

Co zawiera olej z czarnuszki?

Cechuje go lekko gorzki smak oraz korzenny, intensywny zapach, a w składzie zawiera bogactwo cennych składników. Olej z czarnuszki składa się w 85% z nienasyconych kwasów tłuszczowych:

  • kwasu oleinowego,
  • kwasu linolowego,
  • kwasu alfa-linolenowego.

Zawiera również fitosterole, beta-karoten, witaminę E, biotynę oraz minerały, m.in. magnez, wapń, żelazo, potas, sód, cynk, selen oraz saponiny i aminokwasy. Najcenniejszym składnikiem jest olejek eteryczny, który składa się m.in. z limonenu, karwonu, tymolu i tymochinonu.

Właściwości oleju z czarnuszki

Czarnuszka od wieków wykorzystywana była do łagodzenia przeróżnych dolegliwości – od chorób układu trawiennego i oddechowego, przez schorzenia układu krążenia oraz nerek, po zmiany trądzikowe, łuszczycę i alergie skórne.

Działanie oleju z czarnuszki

Nasiona czarnuszki, z których tłoczy się olej, mogą wykazywać właściwości:

  • przeciwutleniające,
  • przeciwwrzodowe,
  • przeciwzapalne,
  • przeciwgorączkowe,
  • obniżające zawartość “złego” cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi, dzięki czemu zmniejszone zostaje ryzyko wystąpienia zawału serca, udaru mózgu oraz miażdżycy,
  • obniżające ciśnienie krwi,
  • rozkurczowe,
  • przeciwpasożytnicze,
  • przeciwbólowe,
  • przeciwcukrzycowe,
  • rozrzedzające wydzieliny w drogach oddechowych,
  • przeciwnowotworowe,
  • wzmacniające system immunologiczny

Olej z czarnuszki a nowotwory

Olej z czarnuszki może przeciwdziałać powstawaniu chorób nowotworowych, przede wszystkim przez wpływ na cykl komórkowy komórek nowotworowych, dzięki hamowaniu syntezy kwasów nukleinowych. To powoduje także zahamowanie ukrwienia w obrębie guza. Ponadto działa antyoksydacyjnie oraz wspomaga obumieranie komórek nowotworowych. Wszystko to spowodowane jest w głównej mierze przez ditymochinon, tymochinon oraz a-hederyne, które zawarte są w oleju.

Olej z czarnuszki a poziom cukru we krwi

Wspomniany tymochinon razem z olejkami eterycznymi może obniżać zbyt wysoki poziom glukozy we krwi, a także zwiększać wydzielanie insuliny. Z kolei zawarta w nasionach czarnuszki kwercetyna, przyczynia się do normalizacji cukru we krwi poprzez zwiększenie zawartości glikogenu w wątrobie. Zwiększa także wydzielanie insuliny przez trzustkę.

Olej z czarnuszki na skórę, włosy i paznokcie

Olej ten może być stosowany również zewnętrznie. Obecne w nim wielonasycone kwasy tłuszczowe, karwakrol, nigellon, itp. mogą wspomagać leczenie:

  • zmian alergicznych, np. wyprysków, egzemy oraz podrażnień,
  • zmian trądzikowych,
  • grzybicy,
  • łupieżu,
  • atopowego zapalenia skóry,
  • zmian spowodowanych ukąszeniami owadów.

Kosmetyki bazujące na oleju z czarnuszki służą również do:

  • oczyszczania twarzy,
  • poprawy jędrności i elastyczności skóry,
  • masażu,
  • wzmocnienia włosów,
  • ochrony przed promieniowaniem słonecznym,
  • produkcji perfum.

Olej z czarnuszki wykazuje działanie regeneracyjne, odżywiające i regulujące podział naskórka. W zależności od potrzeb można stosować go zewnętrznie na twarz (jako przeciwstarzeniowe serum), włosy (jako regenerujący olej przed myciem lub olejek zabezpieczający końcówki) lub paznokcie (jako wzmacniająca odżywka).

Olej z czarnuszki w kuchni

Olej z czarnuszki stosowany jest w kuchni do sałatek, kasz, a także wszędzie tam gdzie można stosować go bez podgrzewania. Na zimno zachowuje wszystkie witaminy, minerały i składniki odżywcze. Choć ma specyficzny smak, warto regularnie go stosować ze względu na cenne właściwości.

Olej z czarnuszki – suplementacja

Olej z czarnuszki najlepiej spożywać przed posiłkiem. Wybierając olej, warto zwrócić uwagę na to, czy jest nierafinowany i tłoczony na zimno. Dzięki temu zachowuje wszystkie swoje prozdrowotne właściwości. Do wyboru mamy formę płynną lub w kapsułkach. Obie dostaniemy w dobrych sklepach z suplementami (np. Sklepie Życia: https://www.sklepzycia.pl/oleje-z-czarnuszki).

Warto wiedzieć, że olej z czarnuszki jest bardzo trwały. Ze względu na wysoką zawartość związków przeciwutleniających jest odporniejszy na procesy utleniania, niż np. olej lniany. Należy jednak przechowywać go w ciemnym miejscu, z dala od promieni słońca.

Olej z czarnuszki – przeciwwskazania

Olej z czarnuszki względnie nie wywołuje skutków ubocznych. Jednak ze względu na zawartość substancji o działaniu przeciwskurczowym, kobiety w ciąży powinny skonsultować jego stosowanie z lekarzem. Nie należy również podawać go dzieciom poniżej 3 roku życia.

Przedawkowanie oleju z czarnuszki może prowadzić do niedociśnienia, które skutkuje bólami brzucha, zawrotami głowy i świądem skóry, dlatego należy przestrzegać zalecanego przez producenta dawkowania.

Źródła naukowe:

Mollazadeh H, Afshari AR, Hosseinzadeh H. Review on the Potential Therapeutic Roles of Nigella sativa in the Treatment of Patients with Cancer: Involvement of Apoptosis: – Black cumin and cancer. J Pharmacopuncture. 2017 Sep;20(3):158-172. doi: 10.3831/KPI.2017.20.019. Epub 2017 Sep 30. PMID: 30087792; PMCID: PMC5633668.

Yimer EM, Tuem KB, Karim A, Ur-Rehman N, Anwar F. Nigella sativa L. (Black Cumin): A Promising Natural Remedy for Wide Range of Illnesses. Evid Based Complement Alternat Med. 2019 May 12;2019:1528635. doi: 10.1155/2019/1528635. PMID: 31214267; PMCID: PMC6535880.