Szacowany czas czytania artykułu: 3 minut

Pierś z kurczaka jest zbyt często sucha i gumowata, więc dużo osób zazwyczaj całkowicie unika białego mięsa. Jednak kuracja parowa, którą można poddać kurczaka, sprawi, że będzie tak pyszny, że trudno będzie się mu oprzeć. Delikatna metoda gotowania na parze zmniejsza ryzyko rozgotowania kurczaka, a foliowe opakowanie sprawia, że jest bardzo wilgotny. Pomoże również fakt, jeśli będzie to kurczak z wolnego wybiegu, dobrze hodowany przez zaufanych rolników.

Jeśli lubić oszczędzać, możesz kupić całego kurczaka, a pozostałe części wykorzystać do innych rzeczy. Poproś rzeźnika, aby pokroił kurczaka na części: dwie połówki piersi, dwa skrzydełka, dwa uda, dwie podudzia. Jeśli twój kurczak przychodzi z głową i nogami, zabierz je do domu, aby zamrozić na przyszłość.

Jak przygotować filety z kurczaka na parze? Ugotuj tę pierś z kurczaka z kością na parze, wtedy smakuje lepiej i gotuje się bardziej równomiernie. Łatwo oderwać mięso od kości i wykorzystać w sałatce z kurczakiem lub enchiladas. Rzeźnicy mogą sprawić, że piersi z kurczaka będą pozbawione kości i skóry, jeśli wolisz, a kości możesz zabrać do domu. Skórkę można łatwo zdjąć również w domu. Opiekać w piekarniku na słoną przekąskę!

Pierś z kurczaka na parze z imbirem.

Zamień imbir na dowolne aromaty — czosnek, zioła, zieloną cebulkę itp. 20 minut gotowania na parze było idealne na 220 do 250 gram piersi z kurczaka.

Czego będziesz potrzebować:

• Jedna pełna pierś z kurczaka (dwie połówki), bez skóry, z kością lub bez kości
• 2 łyżki białego wina, sake lub wody z odrobiną octu sherry
• 2 łyżeczki startego imbiru (opcjonalnie)
• ½ łyżeczki soli
• Folia, dwa 30 cm kawałki do zrobienia dwóch torebek
• Garnek z koszem do gotowania na parze i pokrywką

Sposób przygotowania:

Napełnij garnek około calem wody i umieść w nim koszyk do gotowania na parze (woda nie powinna dotykać koszyka do gotowania na parze).

Każdą połowę piersi z kurczaka ułożyć na osobnym kawałku folii, na środku.

Każdy kawałek kurczaka polej równomiernie winem, posyp solą, a następnie natrzyj startym imbirem.

Zrób foliową paczkę, ostrożnie owijając razem dłuższe boki folii i składając je kilka razy (uważnie nie dopuszczając do rozlania się płynu).

Złóż krótsze boki kilka razy, aby zamknąć pakiet na obu końcach.

Podgrzej wodę na średnim ogniu.

Gdy woda się zagotuje, umieść torebki w koszyku do gotowania na parze. Przykryj pokrywką i zmniejsz ogień do średniego.

Gotuj kurczaka na parze przez 20 minut.

Wyłącz ogrzewanie i pozwól parze zgasnąć.

Wyjmij pakiety z naczynia do gotowania na parze i odstaw, aż ostygną.

Oderwij kurczaka od kości, poszatkuj widelcem lub plasterkiem według uznania.