Szacowany czas czytania artykułu: 3 minut

Niestrawność to dolegliwość, która występuje wtedy, gdy organizm nie radzi sobie z trawieniem. Najczęściej pojawia się z określonych przyczyn, np. przejedzenia czy jedzenia w stresie, ale może mieć również związek z prowadzonym stylem życia czy nawet chorobami przewlekłymi.

Niestrawność to potoczna nazwa dyspepsji, czyli zespołu objawów występujących w wyniku nieprawidłowości trawienia. Do najważniejszych dolegliwości zaliczamy poposiłkowe uczucie pełności, wczesne uczucie sytości, ból lub uczucie pieczenia w nadbrzuszu, wzdęcia, nadmierne odbijanie, nudności, uczucie palenia w przełyku, czasami wymioty, niekiedy częste, luźne stolce, a nawet stan podgorączkowy, rozbicie i obniżenie nastroju. Symptomy te zwykle ujawniają się po 2-3 godzinach po posiłku.

Dyspepsja występuje stosunkowo często. W większości przypadków pojawia się okresowo, a pacjent może jednoznacznie wskazać jej przyczynę. Rzadziej niestrawność utrzymuje się stale, ale bez wyraźnych przyczyn (dyspepsja czynnościowa).

Co sprzyja niestrawności?

Niestrawność może wystąpić praktycznie u każdego, np. w wyniku spożycia nadmiernej ilości ciężkostrawnych potraw. Okazuje się jednak, że częstotliwości jej występowania u pacjentów może sprzyjać określony tryb życia. Na dyspepsję szczególnie narażone są osoby, które:

  • żyją w stresie,
  • prowadzą siedzący tryb życia i unikają aktywności fizycznej,
  • borykają się z nadwagą i otyłością,
  • nadmiernie spożywają alkohol i/lub palą papierosy.

W profilaktyce niestrawności najważniejszą rolę odgrywa dieta. Pojawienie się tej dolegliwości zwykle świadczy o tym, że robimy coś nie tak w zakresie naszego żywienia, np. jemy zbyt tłusto lub za dużo. Gdy więc pojawią się problemy z trawieniem, warto przyjrzeć się uważnie diecie i wyeliminować produkty szkodliwe.

Dieta przeciwdziałająca dyspepsji powinna opierać się na produktach świeżych, pełnowartościowych i jak najmniej przetworzonych. Należy również dbać o naturalną florę jelitową, pamiętając o higienie rąk i higienicznych warunkach, w których przygotowywane są posiłki. Codzienne posiłki należy spożywać spokojnie, bez pośpiechu i o regularnych porach.

Proste metody przeciwdziałania niestrawności

  • Dokładnie przeanalizuj swoją codzienną dietę. Jeśli często borykasz się z niestrawnością, wyeliminuj z niej produkty, które nasilają objawy, np. pokarmy tłuste i ostro przyprawione.
  • Tych produktów unikaj, gdyż sprzyjają niestrawności: produkty smażone, wędzone i konserwowe, tłuste mięsa, sery dojrzewające, margaryny, ostre przyprawy (mogą dodatkowo podrażniać żołądek), cukier rafinowany i słodycze, mocna kawa, alkohol, grzyby, mleko, owoce cytrusowe, warzywa strączkowe (głównie groch, fasola, soczewica), warzywa cebulowe (w tym przede wszystkim czosnek, cebula, por).
  • Spożywaj posiłki ciepłe (ale nie gorące), najlepiej 5-6 razy w ciągu doby. Porcje nie powinny być duże. Nigdy nie zapominaj o śniadaniu. Przed połknięciem dokładnie rozdrabniaj każdy kęs. Posiłki jedz bez pośpiechu i w spokojnej atmosferze.
  • Ogranicz używki, w tym alkohol i wyroby tytoniowe, a najlepiej całkowicie z nich zrezygnuj.
  • Prowadź aktywny tryb życia. Ruch to podstawa profilaktyki praktycznie wszystkich chorób, w tym także dyspepsji.