Szacowany czas czytania artykułu: 3 minut

Jaka jest najskuteczniejsza metoda oczyszczania żywności? W obecnych czasach gdy z każdej strony słyszymy o zanieczyszczeniu ziemi i powietrza odpowiedź na to pytanie staje się szczególnie istotna. Tereny uprawne często są zanieczyszczone. Dodatkowo intensywnie prowadzone uprawy rolne – nawet te ekologiczne – nastawione są na dużą produkcję, a nie na jakość co wymusza stosowanie licznych pestycydów, środków ochrony roślin. Opryski to norma, a dodatkowo wiele pól uprawnych i hodowli znajduje się w pobliżu ruchliwych dróg lub zakładów produkcyjnych. Sprawia to, że szczególne istotne jest oczyszczanie żywności przed jej spożyciem.

Jak oczyszczać owoce i warzywa?

Niestety płukanie ich w wodzie niewiele daje. Środki takie jak glifosat nie zostaną usunięte z powierzchni przy użyciu samej wody czy nawet wody z sodą. Konieczne jest zastosowanie bardziej zaawansowanych metod. Tutaj z pomocą przychodzą nam myjki do żywności. Są to urządzenia wykorzystujące nowoczesną technologię, aby w wodzie oczyścić owoce, warzywa ale też mięso, ryby. Popularne sa myjki ozonowo-ultradźwiekowe, znacznie skuteczniejsze (i bezpieczniejsze) od zwykłych ozonatorów. Najnowsza generacja myjek do żywności (reprezentowana przez myjkę Milerd Detoxer) korzysta już nie tylko ze zwykłych ultradźwięków, ale z technologii Megasonic Cleaninig zapewniającej jeszcze większa skuteczność oczyszczania. Urządzenie do czyszczenia owoców, warzyw takie jak Milerd Detoxer sprawdzi się w każdym domu. Wystarczy umieścić myjkę w wodzie razem z oczyszczanymi produktami i włączyć ją na kilka minut. Po tym czasie owoce, warzywa są gotowe do spożycia.

Oczyszczanie owoców i warzyw

Jak myć owoce i warzywa?

Oczyszczanie ultradźwiękami usunie zanieczyszczenia z produktu. Nasycenie aktywnym tlenem spowoduje silne działanie antyseptyczne i antybakteryjne. Myjka do żywności Milerd Detoxer usuwa zanieczyszczenia z powierzchni produktu takie jak bakterie, wirusy, substancje chemiczne, jaja pasożytów, eliminuje także nieprzyjemne zapachy.

Czym jest Megasonic Cleaning?

Megasonic Cleaning (inaczej oczyszczanie megasoniczne) to ultradźwięki o 30-krotnie wyższej częstotliwości drgań niż w tradycyjnych myjkach ultradźwiękowych. Urządzenie wykorzystujące tę technologię wytwarzają 1 200 000 drgań na sekundę w porównaniu do 40 000 w tradycyjnych myjkach ultradźwiękowych. Zastosowanie tej technologii zwłaszcza w połączeniu z aktywnych tlenem (ozonem) pozwala osiągnąć świetną jakość oczyszczania co zostało potwierdzone laboratoryjnie. Technologia oczyszczania megasonicznego jest wykorzystywana w przemyśle medycznym (przy produkcji implantów), a także w innych precyzyjnych gałęziach przemysłu – na przykład przy produkcji wafli krzemowych. W zastosowaniach domowych z technologii tej korzysta myjka do żywności Milerd Detoxer. Producent udostępnia badania laboratoryjne potwierdzające skuteczność tej technologii.

Które urządzenie do oczyszczania żywności wybrać?

Jeśli zależy nam na wysokiej skuteczności oczyszczania najlepiej skorzystać z urządzeń najnowszej generacji takich jak myjka ozonowa Milerd Detoxer. Myjki tej klasy zapewniają jakość oczyszczania znacznie wyższą niż myjki do żywności starszej generacji czy zwykłe ozonatory. Zastosowanie aktywnego tlenu (ozon) i technologii Megasonic Cleaning zapewnia najwyższą jakość oczyszczania. Jest to także najwygodniejsza metoda mycia warzyw, owoców, ale także innych produktów spożywczych czy nawet przedmiotów (zabawki, akcesoria dla dzieci).