Szacowany czas czytania artykułu: 6 minut

Olej wielu osobom kojarzy się przede wszystkim z przygotowywaniem posiłków. Zazwyczaj używa się go do smażenia, a także do wzbogacenia smaku wielu potraw m.in. sałatek. Jednak tłuszcz w stanie ciekłym bardzo często znajduje również zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, korzyści przynosi także w dziedzinie farmacji. Obecnie bardzo popularne jest wykorzystywanie różnego rodzaju roślin jako rekomendowane surowce w lecznictwie uzdrawiającym.

Na sklepowych półkach znaleźć można wiele rodzajów tłuszczów o różnym pochodzeniu. Zdecydowanie warto zwrócić szczególną uwagę na olej ryżowy, który posiada wiele cennych właściwości i jest bogaty w szereg witamin. Czym odznacza się ten produkt i jakie znajduje zastosowanie w życiu codziennym?

Olej ryżowy – czym się charakteryzuje?

Olej ryżowy produkowany jest z pozostałości po procesie obłuszczenia ryżu – tak zwanych otrąb ryżowych. Nadaje się do smażenia w wysokich temperaturach, jak i do stosowania na zimno. Nie jest to jednak produkt wytwarzany w Polsce. Największą popularnością cieszy się głównie w kuchni azjatyckiej. W oleju ryżowym obecna jest witamina E oraz gamma-oryzanol, dzięki którym posiada działanie prozdrowotne np. spowalnia procesy starzenia oraz pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Powstaje w trakcie ekstrakcji rozpuszczalnikami organicznymi – ilość zawartych w oleju ryżowym fitoskładników w głównej mierze zależy od użytego rozpuszczalnika. Może być przechowywany w temperaturze pokojowej, ponieważ jest bardzo trwały i nie jełczeje.

Olej ryżowy – właściwości i wartości odżywcze

Olej ryżowy charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych i występuje w postaci nierafinowanej (surowej) oraz rafinowanej. Rafinacja sprawia, że temperatura dymienia staje się wyższa, dzięki temu można smażyć na nim produkty w bardzo wysokiej temperaturze. Oprócz tego, poprawia kolor oleju, jednak powoduje stratę obecnych w nim wielu wartościowych składników odżywczych tj. inozytol, gamma-oryzanol, witamina E, tokoferol oraz lecytyna. Olej ryżowy rafinowany wyróżnia się żółtym kolorem oraz bezwonnym zapachem i smakiem, zaś surowy może posiadać lekko migdałowy posmak. Ze względów zdrowotnych, warto jest jednak wybrać naturalny, nierafinowany.

Olej ryżowy zawiera następujące kwasy tłuszczowe:

  • → kwas linolowy – 34,4% – wielonienasycony z grupy omega-6,
  • → kwas alfa-linolenowy – 2,2% – wielonienasycony z grupy omega-3,
  • → kwas mirystynowy – 0,6% – nasycony,
  • → kwas oleinowy – 38,4% – jednonienasycony z grupy omega-9,
  • → kwas stearynowy – 2,9% – nasycony,
  • → kwas palmitynowy – 21,5% – nasycony.

 

Oprócz tego, olej pozyskiwany z otrąb ryżowych (łusek chroniących ziarna ryżu) jest bardzo dobrym źródłem żelaza, fitosteroli oraz witaminy E i K. Warto również zaznaczyć, że olej ryżowy w niewielkim stopniu wsiąka w potrawę, ponieważ charakteryzuje się niską lepkością.

Prozdrowotne działanie oleju ryżowego

Olej ryżowy bez wątpienia wpływa pozytywnie na zdrowie człowieka. Wynika to z obecności w jego składzie „witaminy młodości”, czyli witaminy E, tokotrienoli i tokoferoli, steroli roślinnych oraz substancji o szerokim spektrum działania – gamma-oryzanolu.

Zdrowotne właściwości oleju ryżowego:

  • ➤ Reguluje poziom cholesterolu we krwi – nasycone, jednonienasycone oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe sprawiają, że olej ryżowy obniża poziom cholesterolu, a także poprawia krążenie krwi i wspomaga inne parametry profilu lipidowego. W związku z tym, spożywanie tego produktu minimalizuje ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, zapobiega miażdżycy i zawałom.
  • ➤ Obniża poziom hormonu TSH – gamma-oryzanol to antyoksydant czterokrotnie silniejszy od witaminy E. W znacznym stopniu wpływa on na regulację poziomu hormonu TSH u pacjentów borykających się z niedoczynnością tarczycy.
  • Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych – silne przeciwutleniacze zawarte w oleju ryżowym chronią przed wolnymi rodnikami oraz zabezpieczają DNA wraz z komórkami białkowymi, które mogą przyczynić się do powstawania nowotworów.
  • Spowalnia procesy starzenia się skóryolej ryżowy pozwala utrzymać odpowiedni poziom witaminy E w organizmie, co zabezpiecza ciało przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym. Oprócz tego, tokoferole i tokotrienole hamują przedwczesne starzenie, spłycają zmarszczki, wspomagają mineralizację kości. Produkt wytworzony z otrębów ryżowych posiada działanie przeciwzapalne i jest powszechnie stosowany do masażu i pielęgnacji skóry.
  • Łagodzi objawy menopauzy – spożywanie suplementów, przygotowywanie posiłków na oleju surowym łagodzi objawy przekwitania tj. uderzenia gorąca, drażliwość, zimne poty, zaczerwieniania twarzy.
  • Pomaga w dolegliwościach gastrycznych – bardzo dobrze wpływa na prawidłowe funkcjonowanie wątroby oraz bierze czynny udział w procesach trawienia.
  • Zmniejsza ryzyko powstawania kamieni nerkowych – regularne spożywanie oleju ryżowego zmniejsza wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego, co może przyczynić się do zminimalizowania wystąpienia kamienicy nerkowej.
  • Zmniejsza uszkodzenia neuronów – posiada działanie uspokajające, co jest istotne  dla osób żyjących w przewlekłym stresie.

 

Zastosowanie oleju ryżowego 

 

Tłuszcz pozyskiwany z otrąb ryżowych jest bardzo popularnym tłuszczem ciekłym w Chinach, Bangladeszu, Japonii i Indiach oraz w wielu innych krajach kontynentu azjatyckiego. Ze względu na swoje zdrowotne właściwości, znajduje szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, lecz także w farmacji i kosmetyce.

Olej ryżowy – właściwości kosmetyczne

Olej ryżowy działa zbawiennie na skórę, wzmacnia ją i ujędrnia. Wobec tego jest głównym składnikiem wielu kremów, balsamów oraz maseczek do twarzy. Bardzo często używany jest również do masażów i zabiegów kosmetycznych. Kwasy tłuszczowe zawarte w tym produkcie pomagają w zwalczaniu wielu problemów skórnych tj. trądzik lub różnego rodzaju stany zapalne. Używanie oleju ryżowego wpływa na regenerację komórek, poprawia również koloryt skóry, pełni funkcję ochronną i przeciwstarzeniową. Bardzo szybko się wchłania i nie pozostawia tłustych plam, co jest korzystne dla kobiet posiadających skórę tłustą lub mieszaną. Oprócz tego, nie wywołuje reakcji alergicznych – mogą go stosować osoby w każdym wieku, nawet dzieci.

Olejek ryżowy działa również skutecznie na włosy – chroni je przed siwieniem i nadaje nieskazitelnego blasku. Można śmiało stosować go również jako wcierkę do skóry głowy, dzięki temu można zmniejszyć ilość wypadających włosów oraz zadbać o ich szybszy porost.

Olej ryżowy w kuchni

Ten wartościowy produkt może być stosowany na zimno do dressingów i wszelkiego rodzaju sosów, a także do smażenia. Wyróżnia go między innymi wysoka temperatura dymienia (250 stopni Celsjusza – rafinowany, nierafinowany – 215 stopni Celsjusza). Jego lepka konsystencja sprawia, że smażone na nim owoce morza, warzywa, mięso lub frytki zachowują swój oryginalny smak i nie wchłaniają dużej ilości tłuszczu, co zmniejsza kaloryczność potraw. Olej nierafinowany posiada delikatny, orzechowy posmak, w związku z tym idealnie komponuje się z daniami, których głównym składnikiem jest makaron.

Zastosowanie w farmacji

Oprócz tego, że olej ryżowy posiada wiele antyoksydantów, które hamują utlenianie cholesterolu, sprzyja rozbudowie masy mięśniowej oraz poprawia samopoczucie.  Jego właściwości powinny docenić również osoby, zmagające się z wysokim ciśnieniem. Spożywanie tego produktu pozwala także zadbać o linię i utrzymać prawidłową masę ciała. Szukasz oleju ryżowego lub innego półproduktu kosmetycznego? Sprawdź ofertę sklepu internetowego ecoflores.eu

olej

Podsumowanie

Wartość odżywcza oraz wiele zdrowotnych właściwości sprawiają, że olej z otrąb ryżowych nie tylko doskonale nadaje się do smażenia, lecz także korzystnie wpływa na wygląd skóry i włosów. Ponadto posiada mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dzięki którym jest bardzo popularny w różnych częściach świata. Jednak, jak każdy produkt, posiada swoich zwolenników, jak i przeciwników. Mimo tego, warto zaznaczyć, że zajmuje wysoką pozycję wśród pozostałych olejów roślinnych.