Jesteśmy świadomi tego, jak duże znaczenie dla naszego zdrowia ma dieta. Szukamy artykułów spożywczych bez konserwantów i jak najbardziej naturalnych. Coraz więcej dań, a nawet półproduktów przygotowujemy sami. Dlaczegóż by nie zainwestować w urządzenie, które pozwoli nam samodzielnie pozyskiwać olej?
Prasa do oleju to wciąż mało popularne urządzenie w polskich domach. Jednak osoby, które się na to zdecydowały, są z niego zadowolone i korzystają regularnie. Przyjrzyjmy się więc temu, czym taka prasa jest i jakie są korzyści z jej zakupu.
Spis treści
Domowa prasa do oleju – co to takiego jest?
W największym skrócie można powiedzieć, że prasa do oleju jest urządzeniem, dzięki któremu sami będziemy w stanie wytwarzać nierafinowany surowy olej. Jest on tłoczony na zimno, co uważa się za najzdrowszą metodę pozyskiwania oleju. Wykorzystać możemy różne surowce jak oliwki, nasiona albo orzechy. Wszystko zależy od nas. Wielość takiego urządzenia jest różna w zależności od producenta, jednak cechą wspólną jest ergonomia i łatwość użytkowania. A jakie są zalety korzystania?
Świeżo tłoczony olej to lekarstwo
O oleju myślimy raczej pod kątem dodatku do dań, ale zawiera on mnóstwo kwasów omega, które są istotne dla naszej odporności, pracy układu nerwowego, czy serca. Oleje przemysłowe nie mają wielu wartości odżywczych, bo świeżo tłoczony olej jest nietrwały i łatwo się utlenia. Mając w domu prasę, możemy tłoczyć na bieżąco tyle oleju, ile akurat jest nam potrzebne, więc do organizmu trafia dużo kwasów tłuszczowych.
Warto tutaj zaznaczyć, że nawet jeśli na etykiecie oleju jest informacja o tym, że tłoczono go na zimno, nie jest pewne, czy kiedy będziemy go używać, będzie pełnowartościowy. Aby tak było trzeba go przechowywać zawsze w zimnym miejscu, w ciemnej butelce, a to raczej trudne do wykonania. Mając prasę do oleju, problemy z prawidłowym przechowywaniem znikają.
Zawsze mamy taki olej, na jaki akurat mamy ochotę
Dysponując prasą do oleju, w dowolnej chwili możemy przygotować olej, jaki jest nam potrzebny, albo na który mamy ochotę. Jest mnóstwo nasion oleistych i orzechów, z których olej pozyskamy bardzo łatwo. Możemy eksperymentować w kuchni, a do sałatki za każdym razem dać olej pozyskany z innego surowca. Ponadto smak świeżo tłoczonego oleju jest zupełnie inny, wyrazistszy i bardziej aromatyczny, dzięki czemu możemy mieć wrażenie, że dobrze znane potrawy to coś zupełnie nowego na naszym stole.
Szybki zwrot poniesionych kosztów
Jeżeli regularnie używamy oleju, to już po 1,5 roku użytkowania prasy, koszt całkowicie może nam się zwrócić. Dodając do tego, że przez cały czas spożywamy najwyższej jakości olej, wspierający zdrowie, korzyści są jeszcze większe.
Nic się nie marnuje!
Kiedy włożymy do prasy nasiona, to prawda jest taka, że olej jest tylko jednym z produktów. Oprócz oleju są wytłoki, czyli można powiedzieć suche odpadki po nasionach. Nie warto ich wyrzucać. Zawierają dużo błonnika i białka. Przełóżmy je do blendera i zmielmy. W ten sposób uzyskamy wartościową i bogatą w białko mąkę, którą możemy dodać do jogurtów, musli lub innych przekąsek albo jako zagęstnik to sosów i zup.
Aby zapoznać się z naszą ofertą, zapraszamy na stronę https://zdrovi.pl/k/prasy-do-oleju/
Najnowsze komentarze